• HOME
  • ASSORTIMENT
  • BLOG & EXTRA
  • ALLERGIEEN
  • OVER MIJ
                                                                                                                                                                           
 
PRODUCT SPECIFICATIES
ALLERGENEN

Noten allergie?


Noten zijn van oorsprong vruchten van bomen, bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten, walnoten en pecannoten. Ze zijn rijk aan olie, eiwitten en mineralen. Maar je hebt ook pinda’s en kokosnoten, welke niet onder deze categorie vallen. Kokosnoten zijn geen noten maar vruchten en pinda’s behoren tot de groep peulvruchten. Maar wat nou als je allergisch bent voor noten?

Noten en een allergie

Noten vormen 1 van de 14 groepen allergenen die op de verpakking van producten vermeld moeten worden volgens de Warenwet. Pinda’s zijn hierin weer een uitzondering: zij vormen een aparte groep binnen de 14 allergenen. Het kan dus zo zijn dat je alleen allergisch bent voor pinda en wel noten kunt eten en andersom.

Een allergische reactie begint vaak met een onprettig onbestemd gevoel, je krijgt wat reacties op je huid zoals jeuk en irritaties. Maar ook roodheid en zwellingen op diverse plekken op het lichaam. Daarna volgen buikklachten en uiteindelijk benauwdheid, moeilijk ademhalen waarbij je lichaam in shock toestand kan gaan.


Symptomen notenallergie

Noten kunnen ernstige reacties geven, een enkele keer zelfs met fatale afloop. Wie een notenallergie heeft reageert vaak op meerdere soorten noten. Zelfs als deze qua plantenfamilie niet bij elkaar horen. Maar notenallergie kan ook milder verlopen en gerelateerd zijn aan berkenpollenallergie. Het gaat dan om het orale allergiesyndroom (OAS) met vooral klachten rond de mond. In Nederland staan hazelnoot en walnoot op nummer 1. Bij kinderen zien we steeds vaker cashewnootallergie. De reactie op cashewnoot is vergelijkbaar met pinda-allergie. (*bron: stichting voedselallergie)

Er zijn aanwijzingen dat bij lichte reacties voor pinda en noten, bijvoorbeeld OAS, deze niet uit het dieet geschrapt moeten worden. Je kunt deze beter 1-2 keer per week blijven eten. Langere tijd schrappen uit het dieet verhoogt het risico op een allergie die mogelijk later heftiger wordt.

Oraal allergiesyndroom
Bij oraal allergiesyndroom (OAS) treden klachten op in mond en keel: meestal binnen enkele minuten.

  • kleine blaasjes
  • zwelling
  • roodheid
  • jeuk
  • tinteling van mond, kriebel

Anafylaxie
Anafylaxie, forse algemene reacties in het hele lichaam, uit zich als:

  • eerst tintelingen in mond, keel, wangen of tong
  • lokale netelroos (urticaria)
  • daarna reacties in veel organen
  • vaak met overheersende ernstige astma
  • tot slot bloeddrukdaling
  • shock

Geroosterde noten zijn vaak allergener dan gekookt. Het allergeen blijft stabiel bij verhitting. Hoe hoger het vetgehalte, hoe meer allergeen erin kan zitten. In de onderstaande video wordt duidelijk laten zien wat er met je gebeurt als je een anafylactische shock krijgt.

Wat kun je dan wel eten als je een notenallergie hebt?

Noten zijn helaas niet 1 op 1 te vervangen door andere producten. Het is niet bekend welke stoffen in noten zorgen voor positieve effecten op de gezondheid. Het kan door de onverzadigde vetten komen in de noten, maar dat kan ook door andere vitamines en mineralen in noten.

Onverzadigd vet kan je wel uit avocado’s, vette vis of plantaardige oliën halen. (*bron: voedingscentrum)

 

Wat zijn allergenen?

Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd.
Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

Welke allergenen moeten vermeld worden?

Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. De onderstaande 14 allergenen moeten worden opgenomen in de allergenendeclaratie:

  • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda
  • Soja
  • Melk (inclusief lactose)
  • Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfiet
  • Lupine
  • Weekdieren

    BRON: ALLERGENEN/SHO

 

KRUISREACTIES

 

Mensen met een pollenallergie of latexallergie hebben vaak een allergie voor bepaalde fruitsoorten, groenten of noten. Dit noemen we ‘kruisreactie’. Het immuunsysteem kan soms geen onderscheid maken tussen eiwitten, omdat deze sterk op elkaar lijken. Dit kan tussen voedingsmiddelen onderling of tussen voedingsmiddelen, en pollen en/of tussen voedingsmiddelen en latex. Bijvoorbeeld: het appelallergeen lijkt zoveel op het allergeen van de berk, dat de allergische persoon niet alleen op de berk reageert, maar ook op de appel. 70 procent van de voedselallergieën zijn in verband te brengen met pollen (paraberksyndroom). De meest voorkomende klacht hierbij is tinteling en irritatie van mond, keel en ogen. Dit heet het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.).

Voorbeelden van kruisallergieën zijn: 

Berk: appel, hazelnoot, wortel, aardappel, selderij, kers, peer, walnoot.
Bijvoet: selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander, mosterd.
Gras: aardappel, tomaat, tarwe, pinda.
Koemelk: geitenmelk, schapenmelk, rundvlees.
Pinda: boomnoten, soja bonen, groene bonen, groene erwten, linzen, lupine.
Linzen: soja, pinda.
Latex: banaan, avocado, kiwi, kastanje, papaja, vijgen (aardappel, tomaat).
Varkensvlees: kat.

BRON: VOEDSELALLERGIE.NL

VOEDINGSWAARDEN NOTEN EN PINDA'S
VOEDINGSWAARDEN NOTEN EN PINDA'S
Voedingswaarden noten en pindas.pdf (231.4KB)
VOEDINGSWAARDEN NOTEN EN PINDA'S
Voedingswaarden noten en pindas.pdf (231.4KB)
VOEDINGSWAARDEN ZUIDVRUCHTEN
VOEDINGSWAARDEN ZUIDVRUCHTEN
Voedingswaarden zuidvruchten.pdf (200.36KB)
VOEDINGSWAARDEN ZUIDVRUCHTEN
Voedingswaarden zuidvruchten.pdf (200.36KB)
VOEDINGSWAARDEN GRANAATAPPEL CONFITUREN
voedingswaarden-tabel-MinaShirin-40-gr.pdf (116.11KB)
VOEDINGSWAARDEN GRANAATAPPEL CONFITUREN
voedingswaarden-tabel-MinaShirin-40-gr.pdf (116.11KB)
VOEDINGSWAARDEN BESSEN
VOEDINGSWAARDEN BESSEN
Voedingswaarden bessen.pdf (200.17KB)
VOEDINGSWAARDEN BESSEN
Voedingswaarden bessen.pdf (200.17KB)
VOEDINGSWAARDEN ZADEN EN PITTEN
VOEDINGSWAARDEN ZADEN EN PITTEN
Voedingswaarden zaden en pitten.pdf (221.62KB)
VOEDINGSWAARDEN ZADEN EN PITTEN
Voedingswaarden zaden en pitten.pdf (221.62KB)

 

   




 


BELINDE GROSKAMP

OPMEER DINSDAG VAN 9:00 TOT 16:00 

06-33024526

WARMENHUIZEN VRIJDAG VAN 10:00 TOT 17:00

KVK-37118157

ABBEKERK VRIJDAG VAN 18:00 TOT 20:00


Download achtergrond muziek
noten.aac (2.53MB)
Download achtergrond muziek
noten.aac (2.53MB)